Praktické lekárnictvo 4/2018

Antioxidanty v prevencii chronických ochorení – 3. časť: Antioxidanty

Doc. MVDr. Tatiana Kimáková, PhD.

Nadmerná, nekontrolovaná produkcia voľných radikálov vedie v organizme k narušeniu rovnováhy radikál-antioxidant – až k oxidačnému stresu. Ten zohráva významnú úlohu pri vzniku rôznych chronických ochorení a pri starnutí. Pred účinkom voľných radikálov existuje ochrana – antioxidanty. Sú to všetky systémy a látky, ktoré inhibujú tvorbu voľných radikálov, alebo, ak sa už vytvorili, znižujú ich účinok. Antioxidanty majú schopnosť urýchliť oxidáciu buniek neutralizovaním voľných radikálov. K najúčinnejším antioxidantom patrí superoxiddismutáza, glutatiónperoxidáza a kataláza. Medzi menej známe patria rôzne molekuly ako albumín, haptoglobín, hemopexín, transferín, ceruloplazmín alebo produkty látkovej tvorby a premeny, napríklad bilirubín, kyselina močová. K účinným antioxidantom patrí kyselina askorbová, tokoferol, karotenoidy, koenzým Q, prírodné flavonoidy a iné. Ochrana antioxidantmi umožňuje organizmu čeliť degeneratívnym chorobám a dosiahnuť dlhý zdravý život. Dostatočné množstvo antioxidantov vo výžive spolu s vhodným životným štýlom môže výrazne ovplyvniť frekvenciu výskytu neinfekčných ochorení.

Kľúčové slová: antioxidanty, neinfekčné ochorenia, enzýmy, reťazové reakcie, vitamíny

Celý článok je dostupný len pre prihlásených používateľov. Prihlásiť

Antioxidants in prevention of chronic diseases – part III: Antioxidants

Excessive and uncontrolled generation of free radicals leads to the oxidative stress in the human organism, arising as a result of an imbalance between free radical production and antioxidant defenses. This plays an important role in the occurrence of various chronic diseases and aging. Antioxidants are systems and substances which inhibit the formation of free radicals or reduce their effect. They help to protect the body from free radical damage. Antioxidants have the ability to accelerate cell oxidation by neutralizing free radicals. The most effective antioxidants are superoxide dismutase, glutathione peroxidase and catalase. Less known are various molecules such as albumin, haptoglobin, hemopexin, transferrin, ceruloplasmin, bilirubin, uric acid, etc. The effective antioxidants are ascorbic acid, tocopherol, carotenoids, coenzyme Q, natural flavonoids and other substances. Antioxidant protection allows the body to deal with degenerative diseases and achieve a long and healthy life. The adequate amounts of antioxidants in nutrition along with appropriate lifestyle can significantly affect the incidence of noncommunicable diseases.

Keywords: antioxidants, noncommunicable diseases, enzymes, chain reactions, vitamins