Via practica 1/2010

Svetový týždeň informácií o soli v potrave 2010

V dňoch 1. – 7. februára 2010 sa uskutočnil Svetový týždeň informácií o soli v potrave, ktorý iniciuje každoročne hnutie World Action on Salt and Health v rámci populačnej stratégie znižovania obsahu soli v potravinách. Hoci dospelý človek potrebuje denne prijať 2 – 4 g soli v závislosti od stupňa fyzickej aktivity počas dňa, v súčasnosti prijíma 10 – 15 g soli denne. Až 75 % konzumovanej soli pochádza zo spracovaných potravín, preto obmedzenie prisáľania pri konzumácii je menej dôležitým faktorom ako znižovanie obsahu soli, resp. sodíka pri technologickej príprave potravín. Redukcia príjmu soli nielen znižuje krvný tlak, ale znižuje aj výskyt kardiovaskulárnych príhod. Soľ má všeobecne nepriaznivý účinok na kardiovaskulárne zdravie, a to aj u ľudí, ktorí majú normálny krvný tlak. Redukcia príjmu soli na národnej úrovni je vo všeobecnosti najmenej nákladným spôsobom prevencie srdcovo-cievnych ochorení.

Celý článok je dostupný len pre prihlásených používateľov. Prihlásiť

Svetový týždeň informácií o soli v potrave 2010

V dňoch 1. – 7. februára 2010 sa uskutočnil Svetový týždeň informácií o soli v potrave, ktorý iniciuje každoročne hnutie World Action on Salt and Health v rámci populačnej stratégie znižovania obsahu soli v potravinách. Hoci dospelý človek potrebuje denne prijať 2 – 4 g soli v závislosti od stupňa fyzickej aktivity počas dňa, v súčasnosti prijíma 10 – 15 g soli denne. Až 75 % konzumovanej soli pochádza zo spracovaných potravín, preto obmedzenie prisáľania pri konzumácii je menej dôležitým faktorom ako znižovanie obsahu soli, resp. sodíka pri technologickej príprave potravín. Redukcia príjmu soli nielen znižuje krvný tlak, ale znižuje aj výskyt kardiovaskulárnych príhod. Soľ má všeobecne nepriaznivý účinok na kardiovaskulárne zdravie, a to aj u ľudí, ktorí majú normálny krvný tlak. Redukcia príjmu soli na národnej úrovni je vo všeobecnosti najmenej nákladným spôsobom prevencie srdcovo-cievnych ochorení.