












Stiahnite si Acrobat Reader
|
|
|
ÚVODNÉ SLOVO
|
|
PREHĽADOVÉ čLÁNKY
|
|
|
prof. MUDr. László Kovács, DrSc., MPH 2. detská klinika Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a Detskej fakultnej nemocnice v Bratislave
Deficit železa u batoliat – príčiny a možnosti jeho prevencie
|
 |
Nedostatok železa a anémia z nedostatku železa tvoria dôležitý zdravotný problém v prvých rokoch života. V ostatných desaťročiach sa
situácia u dojčiat zlepšila (čiastočne vďaka zavedeniu fortifikovaných mliečnych formúl), avšak u batoliat doteraz nedošlo k podobnému
prelomu. Mlieko zostáva hlavnou zložkou potravy väčšiny batoliat, pričom zvýšená konzumácia neupraveného („sáčkového“) kravského
mlieka môže významne prispieť k nedostatku železa. Vzhľadom na to, že nedostatok železa a anémia z nedostatku železa majú dlhotrvajúce
následky na mentálny, motorický a behaviorálny vývoj dieťaťa, je dôležité určiť spôsoby ich prevencie, diagnostiky a liečby. Po ukončení
dojčenia má byť dieťa prevedené na mliečnu formulu typu „follow-on“ alebo ideálne na špeciálnu fortifikovanú mliečnu formulu určenú
pre batoľatá do konca druhého roku života alebo aj dlhšie. Ďalšie odporúčania sú zamerané na podporu pestrej stravy bohatej na zdroje
železa a vitamínu C, na používanie obilnín obohatených železom, prípadne na farmakologickú suplementáciu železom.
Kľúčové slová: kravské mlieko, mliečne formuly, deficit železa, batoľatá.
Iron deficit in toddlers – causes and prevention
Elimination of iron deficiency and iron deficiency anemia in children is a serious public health concern because these conditions have
been linked to long-term cognitive and behavioral deficits. In the infant age group, great efforts have been made to reduce iron deficiency
and iron deficiency anemia significantly. However, similar progress has not yet been made with toddlers. Unmodified cow’s milk
consumption has long been associated with iron deficiency and iron deficiency anemia in children. Because cow’s milk is a major part
in the diet of most toddlers, they are at particular risk for these conditions. Food fortification is a low-cost, relatively simple strategy
that may reach a wide range of people, and contribute to reducing the high prevalence of micronutrient deficiencies affecting children.
Continued consumption during of milk fortified with specific micronutrients (particularly with iron) can significantly reduce the burden
of these conditions also on toddlers.
Key words: cow milk, milk formulas, iron deficit, toddlers.
|
|
|
|
MUDr. Eva Slouková Klinika dětské neurologie, LF MU a FN, Brno
doc. MUDr. Hana Ošlejšková, Ph.D. Klinika dětské neurologie, LF MU a FN, Brno
MUDr. Stanislav Voháňka, CSc., MBA Neurologická klinika, LF MU a FN, Brno
MUDr. RNDr. Pavel Ješina, Ph.D. Klinika dětského a dorostového lékařství 1. LF UK a VFN, Praha
Pompeho choroba
|
 |
|
|
doc. MUDr. Zuzana Urbanová, CSc. Klinika dětského a dorostového lékařství, 1. LF UK, Praha
prof. MUDr. Milan Šamánek, DrSc. Dětské kardiocentrum, FN Motol, Praha
Vliv obezity na výskyt hypertenze u dětí
|
 |
|
|
KAZUISTIKY
|
MUDr. Miriam Kolníková Klinika detskej neurológie LF UK a DFNsP, Bratislava
doc. MUDr. Pavol Sýkora, CSc. Klinika detskej neurológie LF UK a DFNsP, Bratislava
doc. MUDr. Pavel Seeman, PhD. Centrum lekárskej genetiky, Gennet Praha
Kongenitálny myastenický syndróm
|
 |
|
|
|
POD LUPOU
|
|
|